Kulineářský slovníček italštiny
A-Z
acciughe- sardeleaceto- ocet
aglio- česnek
agnello- jehněčí
anatra- kachna
anguilla- úhoř
aragosta- langusta
arrosto- pečeně
asparagi- chřest
baccalá- treska
birra- pivo
biscotto- keksy
bistecca- steak
bollito- vařený
brodo- vývar
cacciagione- zvěřina
calamari- sépie
capesante- druh mušle
capretto- kůzlečí
carciofy- artyčoky
carne- maso
cavolfiore- květák
ceci- cizrna
cefali- druh ryby
cervo- jelen
cichety- jednohubky
ciliegia- třešně
cinghiale- divočák
cipolla- cibule
coniglio- králík
contorni- přílohy
cotolette- vepřová žebírka
cozza- slávka jedlá
crostacei- krabi
crudo- syrový
dentice- druh ryby
dolce- sladký
erbe- bylinky
fagiano- bažant
fagioly- bílé fazole
faraona- perlička
fegato- játra
finocchio- fenykl
formaggio- sýr
frutti di mare- dary moře
funghi- houby
gambero- rak
granchi- korýši
granoturco- kukuřice
insalata- salát
invotlini- masové závitky
lamponi- maliny
latte- mléko
lattuga- hlávkový salát
lenticchie- čočka
lepre- zajíc
lesso- vařený
limone- citron
liquore- likér
luganega- druh salámu
macedonia di frutta- ovocný salát
maiale- vepřové
manzo- hovězí
melanzane- lilek
miele- med
minestra- polévka
minestrone- zeleninová polévka
montone- skopové
nasello- treska
nodino di vitello- telecí kotleta
oca- husa
orata- druh ryby
ossobuco- telecí kližka
ostrica- ústřice
pane- chléb
panna- smetana
pasta in brodo- nudlová polévka
patate- brambory
pecorino- ovčí sýr
pepe- pepř
peperoncino- malé feferonky
pesce- ryby
piccione- holub
piselli- hrášek
pollo- kuře
polpetta- masový knedlíček
polipo- sépie
pomodoro- rajče
porcini- křemenáče
prosciutto- šunka
puré di patale- bramborová kaše
riccio di mare- ježovky
riso- rýže
rognoni- ledvinky
rombo- druh platýse
salmone- losos
salsa- omáčka
salvia- šalvěj
sarde- sardinky
scaloppine di vitello- telecí řízečky
scampi- krevety
semifrefo- polozpražený
seppia- sépie
sgombro- makrela
spiedino- malý špíz
spiedo- z rožně
spikola- druh ryby
spinaci- špenát
succo- štáva
spumante- sekt
tacchino-
tartufo- lanýž
tonno- tuňák
framezzino- sendvič
triglia- parma
trippa- dršťky
trota- pstruh
uovo- vejce
uva- hrozny
verdura- zelenina
vino- víno
vino bianco- bílé víno
vino rosso- červené víno
vetello- telecí
zdroj: Merian live!